maandag 23 januari 2012

College 1. Lisanne 3.0

Stiekem vind ik het best leuk dat ik dit keer mijn blog niet een nieuw leven in blaas uit verveling, of door een hervonden motivatie. Nee. Dit keer is het een 'moetje' van mijn nieuwe opleiding. En ondanks dat ik het afgelopen half jaar geleerd heb dat 'iets moeten' extern gemotiveerd wordt en dat de activiteit niet meer ondernomen wordt zodra deze externe motivatie wegvalt, ben ik toch benieuwd waar het mijn blog gaat brengen.

In september 2011 ben ik begonnen aan een premaster Algemene Cultuurwetenschappen aan de UvT om volgend studiejaar de master Jeugdliteratuur te gaan volgen. Vandaag is het nieuwe semester begonnen en dat begon al goed met drie achtereenvolgende colleges op het tijdstip van 15.45 tot 21.30 uur. Het laatste college was gereserveerd voor de cursus - want zo noemen we 'vakken' tegenwoordig - Mediawijsheid. Deze cursus is  reden van het nieuw leven inblazen van mijn blog; elke week moet er namelijk een blog geschreven worden naar aanleiding van het college. Vanaf nu dus 12 weken lang, elke week een blog over alles wat ik wel - of juist niet - leer tijdens deze cursus.

Ik vind mezelf altijd behoorlijk mediawijs maar op de een of andere manier stuit ik bij deze cursus toch op heel veel weerstand. De van te voren aangereikte lijst met benodigde applicaties is wat mij betreft erg lang en omslachtig. Hans van Driel - docent - wil de bestaande digitale leeromgeving (Blackboard) loslaten en een nieuwe leeromgeving creëren, een leeromgeving die zich aan de student aanpast. Klinkt mooi. Het begint met Yammer (Djemmer, Jemmer, Jammer, uitspraak blijft onduidelijk). Yammer is een applicatie, een website, gericht op interne communicatie. Met een UvT e-mail adres kan je een account aanmaken bij Yammer en 'meedoen' binnen de organisatie. Speciaal voor Mediawijsheidstudenten is er een aparte groep opgericht waarbinnen wij met elkaar kunnen communiceren. Erg jammer voor Yammer lijkt het uiterlijk verdacht veel op Facebook. Daarnaast zei Hans van Driel aan het begin van het college dat tegenwoordig een leven lang leren belangrijk is, dat er een leeromgeving nodig is die zich aan jou aanpast en waar je ook na je studie nog iets aan hebt. Dit is bij Blackboard niet het geval, na je studie heb jij geen toegang meer tot deze 'applicatie'. Maaarr, om een account aan te maken bij Yammer heb je een UvT e-mail adres nodig. Dus zodra ik mijn master afgerond heb, heb ik ook niks meer aan deze leeromgeving...

Het volgende op het lijstje was Twitter. Nog zo iets. De mensen die mij kennen weten hoe erg ik Twitter vind en ál helemaal die vreselijke Hashtags. Wat een ramp. Mijn account is aangemaakt... ik ben benieuwd. Wat verder op het lijstje stond was SkypeLinkedin, Evernote, Edistorm, Dropbox. Jaja, ik heb het allemaal!

En de toegevoegde waarde? Daar kan ik jullie over 12 weken als het goed is meer over vertellen...

5 reacties:

Jannie zei

Leuk geschreven! Ben benieuwd of ik ook nog wat mediawijsheid op kan doen door je blog! Evernote kende ik nog niet en klinkt wel handig, maar wacht eerst jouw ervaring wel even af ;) Succes met de "cursus"!

Anoniem zei

Hoi Lisanne, dan zal ik ook maar even meehelpen blazen ;-). Leuke blog! Interessante studie ook, wat wil je er mee gaan doen? Welke beroepen kun je daarmee kiezen?
Hoorde van je moeder dat je in een leuk huisje woont.
Ik blijf je volgen hoor.
Succes met je studie, groetjes van Martina

Hans van Driel zei

Yammer is een tool om intern te communiceren. De leefomgeving die meegroeit wordt Surfconext. Hierover volgende week meer.

Veronica zei

Jeetje Digi Girl.
Wellicht kan je de CFBD twitter account nieuwe leven inblazen. Heb er ooit een aangemaakt, maar heb werkelijk geen idee hoe het werkt en hoe ik het ding kan bereiken.
Bij MEE hebben we ook Yammer...........vind het vaak een storende factor als mensen niet relevante zaken er op zetten. Facebook is voor de gezelligheid, maar tijdens mijn werk richt ik me daarop en wordt ik vaak een beetje moe van Yammer. Linked-Inn; heb ik ook. doe er niets mee maar is handig om te netwerken als dat nodig is. Een goede vriend vind opdtrachten voor zijn nieuwe bedrijf via Linked In,. Suc6 met dit alles. Groetjes, Veronica

Anoniem zei

Hey Lisanne-Lies-Liesjeuh, nou mis ik toch ook nog wel prinsessenkind als naam in je blog ;-)
Ik ga je volgen bij deze cursus, ben heél benieuwd hoe je over 12 wkn denkt over de mediawijsheden.
XxX Moederrr