woensdag 1 februari 2012

College 2. Met mijn hoofd de wolken...

Wie kent dat gevoel niet. Met je hoofd in de wolken zijn. Niet rationeel kunnen denken, kriebels in je buik hebben en niet meer kunnen functioneren in het dagelijks leven. Geloof mij, dat is verleden tijd. Konden wij in de samenleving 1.0 niet meer functioneren wanneer we met ons hoofd in de wolken waren; in de hedendaagse 3.0 samenleving kunnen we niet meer functioneren zonder met ons hoofd in de wolken te zijn. Sterker nog, wij functioneren DOORDAT we allemaal met ons hoofd in de wolken te zijn. Wij - wij allemaal - zijn onderdeel geworden van 'the clouds' van het web. Wauw. Of niet?

'Vroeger', met de opkomst van het internet, waren websites etalages. Wij konden als bezoekers informatie vinden van instituties zoals de bieb, de overheid, zorginstellingen et cetera. Sommige websites hadden een gastenboek, waar je een - vooral leuk en positief - berichtje op mocht zetten, maar verdere input van 'down under' werd niet gewaardeerd en ook niet mogelijk gemaakt. De instituties waren 'the clouds', zij bepaalden en het enige wat wij konden was bekijken en accepteren. Maar dat is veranderd! Als in een volksopstand hebben we geknokt en bloed, zweet en tranen zijn daarbij niet gespaard! Dat betekent dat de rollen nu omgedraaid zijn, Wij zijn in de wolken! Instituties bepalen niet meer wat wij willen lezen en zien op het internet, nee, wij zijn 'the clouds', wij regelen zelf alle in- en output rondom het WorldWideWeb. Prachtig toch? De macht ligt bij ons, wauw. Vanuit de wolken kijken wij naar beneden, naar de instituties die maar moeten hopen dat we iets van ze heel laten...

En toch kan ik het niet laten mijn kritische blik hierop te zetten. Als iedereen als 'professional' het web kan bestormen en zijn geweldige idee├źn daarop los kan laten, wat gebeurt er dan? Waarom willen wij zo graag die instituties naar beneden halen, zitten daar niet juist mensen die 'ervoor' geleerd hebben en er-dan-wel-verstand-van-zullen-hebben? Ben ik dan nog de enige die gelooft dat iemand met een diploma meer verstand heeft dan iemand met geen diploma? Wat gebeurt er met de samenleving als iedereen het voor het zeggen heeft? Ik ben benieuwd ;).

Ik zeg maar niks, laten we maar lekker even met ons hoofd in de wolken rond blijven rennen. Iedereen weet toch dat dat verliefde gevoel na een tijdje wegebt en de rust weer wederkeert...

2 reacties:

Jesse zei

Heerlijk om je stukjes te lezen ;)

Laten we hopen dat we "the clouds" blijven ondanks alle nare wetgeving die ons dreigt te worden voorgeschoteld.
Deze mensen hebben daar ook voor gestudeerd overigens. Dus kijk uit met die vlieger, het kan ook tegen je gebruikt worden. Verstand zit hem vaak niet alleen in opleiding.

Groetjes,

Jesse (Jesse James)

Veronica zei

Wat is verstand???? Zit wijsheid in een papiertje, of juist in de mens?
Momenteel is er veel ophef over de kwaliteit van HBO; mensen die hard gewerkt hebben om dat fel begeerde diploma te halen blijken ineens een waardeloos document in handen te hebben omdat er met een andere lat wordt gemeten. In het verleden ben ik veel in Zuid Spanje geweest. Daar trof ik zigeuners aan op de mooiste paarden en de beste zadels en voldoende geld in de 'pocket' om er lekker op los te leven. Lezen en schrijven konden ze niet omdat ze nooit de gelegenheid hadden gehad om naar school te gaan. Maar onderhandelen konden ze als de beste.......dat stuitte toen al op veel ongebrip. Want volgens de 'maatschappij' kan je alleen bezittingen hebben als je daarvoor geleerd hebt. Niets is minder waar........deze mensen zijn ontzettend slim; zonder diploma en heel ver van het World Wide Web verwijderd. Op hun manier in hun omgeving......dat moet toch ook kunnen?