maandag 14 mei 2012

In wijsheid afronden

Met deze allerlaatste blog wil ik afscheid nemen van de cursus Mediawijsheid. Ik vrees dat mijn blog zelf hierna een tijdje stil zal gaan liggen omdat het bloggen me nu wel weer even genoeg is geweest. Al is dat ook niet helemaal waar, want ik blog ondertussen wel gewoon door voor CF Beachdance, in ieder geval tot 30 juni!

Van afgelopen 17 weken stonden 12 maandagen in het teken van Mediawijsheid als onderdeel van maandag-collegedag. Maandag was vooral altijd een lange dag. Met drie opeenvolgende colleges van kwart voor vier tot half 10 's avonds betekende dat er tijdens het lopen naar de verschillende collegezalen - die alledrie ver uit elkaar lagen - snel een boterham binnen gewerkt werd om vervolgens op een stoel te ploffen en proberen de concentratie op te brengen voor achtereenvolgens Beeldcultuur, Cultuursociologie en als laatste Mediawijsheid.


Dat de cursus Mediawijsheid niet voldaan heeft aan mijn verwachtingen hoef ik niet negatief te noemen. Ik begon - net als veel medestudenten - vol scepsis aan deze cursus. Mediawijs was ik wel - vond ik - en ik deed de premaster Algemene Cultuurwetenschappen om volgend studiejaar te kunnen beginnen aan de master Jeugdliteratuur en me bezig te gaan houden met boeken - geen computers dus. Desondanks was ik stiekem wel een beetje nieuwsgierig. Nieuwsgierig naar al die applicaties waar we een account aan moesten maken. Zou ik hier daadwerkelijk heel veel aan gaan hebben? Ik was benieuwd. Ik stond er wel voor open, misschien was het wel een aanvulling op mijn leven, iets wat ik goed kon gebruiken!

Tijdens de cursus is vaker aan bod gekomen dat de hele rij accounts die we aan moesten maken niet door iedereen als prettig werd ervaren. Ik vond het allemaal veel werk, en nu ik er op terug kijk vind ik het erg jammer dat we daar dan ook niet meer gebruik van gemaakt hebben. Een account op Skype had ik bijvoorbeeld al, maar waarom staat dit eigenlijk in het rijtje? De gehele cursus hebben we geen gebruik gemaakt van Skype. Ook LinkedIn en Evernote is wat mij betreft te weinig belicht tijdens de cursus. In een van de eerste bijeenkomsten kregen we te horen dat netwerken belangrijk is, dat we leven in een netwerkmaatschappij en we niet zonder netwerken kunnen. Maar toch, waarom hebben we dan niet klassikaal naar LinkedIn gekeken en hebben we geen voorbeelden gezien van 'succesverhalen' wat betreft LinkedIn? Best wel jammer, aangezien ik denk dat LinkedIn wel potentie heeft, maar die nu door veel studenten nog niet gezien wordt. Evernote is wat mij betreft een beetje overbodig. Dit hebben we gebruikt om een mediadagboek bij te houden, alleen zolang ik niet thuis ben kan ik dit niet gebruiken, dus heb ik het de helft van de tijd dus maar bijgehouden op een bloknote....

De excursie naar S2M en het gastcollege van Rudy van Belkom heb ik als een zeer welkome aanvulling op de cursus ervaren. Hierbij konden wij studenten zien hoe alle concepten waarover we gelezen hebben in de praktijk gebruikt werden. Hierdoor kreeg ik inspiratie, ideeën, vond ik herkenning en werd ik enthousiast.

Het adviesrapport dat ik samen met Martina, Janne en Julie opgesteld heb voor de gemeente ´s-Hertogenbosch is wat mij betreft het meest waardevolle dat deze cursus mij gebracht heeft. Tijdens dit project heb ik op een zeer fijne wijze samengewerkt met mijn medestudenten en kennis gemaakt met de gemeente 's-Hertogenbosch. Ik woon in 's-Hertogenbosch, vind het een prachtige stad en vond het dan ook een eer om dit project te mogen uitvoeren. De behandelde concepten en theorieën hebben allen een prachtige, praktische plek gekregen binnen het adviesrapport. Een rapport dat volgens Jennifer Artz - jongerencontactambtenaar - zo volledig is dat ze er direct mee aan de slag kan gaan. Een rapport dat voldoet aan de eisen van de gemeente, waarbinnen alle leerdoelen van de cursus samen komen en waar we zeer trots op mogen zijn.

Tijd om af te ronden dus. Dag Mediawijsheid. Bedankt voor alle wijsheden die me gebracht zijn. Ik stop ze in mijn rugzak en stort me vol overgave op de rest van mijn vakken en dan; op naar de master Jeugdliteratuur!

1 reacties:

Anoniem zei

Sneu, geen één (jaaaaa, moeders ALTIJD) reactie gehad. Maar het zal iedereen wel hetzelfde als mijn persoontje zijn gegaan: snap er geen jotum van!!!
Knap van dat je nog wat ervan kunt leren. Nu de leukere dingen.
Succes!!!!!!!