maandag 26 maart 2012

College 7. Ken jij mij al?

Ja, ik denk ik vraag het maar even. Ken jij mij al? Weet jij wat mijn achtergrond is en welke connecties ik allemaal heb? Want dat is belangrijk in de 3.0 samenleving; netwerken!

Manuel Castells, socioloog en op dit moment de meest gevraagde spreker over de hele wereld, houdt zich bezig met de netwerksamenleving. Castells heeft onderzoeksgroepen over de gehele wereld gevraagd om op een multiculturele manier te kijken wat er aan de hand is met de digitalisering. Welke trends er zijn en wat hieruit te concluderen en voorspellen valt.

Manuel Castells bouwt voort op de theorieƫn van Alvin Toffler, een futuroloog en trendwatcher in technologische en sociale ontwikkelingen. Toffler spreekt over the third wave; drie ontwikkelingsgolven die zichtbaar zijn in de Westerse samenleving;

  1. De ontwikkeling van landbouw. Een agrarische samenleving waarbij men was gericht op 'het andere' om te kunnen overleven. In deze orale cultuur was enkel het spreken en luisteren van belang.
  2. De industrialisering in de 19e eeuw. Menselijke kracht werd door de industrialisering vergroot. De orale cultuur veranderde in de schriftcultuur; het schrift zou je kunnen zien als een extensie van het geheugen. Men ging daarnaast ook mechanisch denken; actie-reactie, logica, structuur en hiĆ«rarchie werd belangrijk.
  3. De informatiesamenleving. Vanaf de jaren '90 vergroot deze ontwikkeling het menselijk denken. Netwerken staat centraal in de samenleving.
Deze laatste golf is voor Castells van belang. Hij spreekt over de informationele samenleving. Volgens Castells is tijd weggevallen door de globalisatie. Tijd is geen belangrijke factor meer. Men kan tegelijkertijd van alles op de hoogte zijn via computers, tablets, mobieltjes enzovoorts. Binnen enkele seconden zit men in Tokyo, New York, Londen, waar dan ook. Castells wijst op de instabiliteit waartoe deze netwerksamenleving kan leiden. Hij heeft het over processen zoals individualisering, versplintering van gemeenschappelijke normen en waarden enzovoorts. Volgens Castells leidt dit alles tot nieuwe maatschappelijke ordeningen, er gaan nieuwe vormen van in- en uitsluiting, achterstanden en ongelijkheden ontstaan. De economische crisis die hij heeft voorspelt is op dit moment uitgekomen.... waar gaan we naar toe!?

Maaaar lieve mensen. Raak niet in paniek. Zorg ervoor dat je netwerkt, laat je zien, zorg dat mensen je kennen, zorgen dat mensen jou kennen en er zal altijd wel iemand zijn die je uit de penarie kan helpen.

0 reacties: